Het afscheid

 

Op 3 mei 1948 overlijdt Marieke, de vrouw van Permeke.
Het schilderij Het Afscheid uit hetzelfde jaar, toont de schilder zittend naast het doodsbed. Het grote contrast tussen het doodsbed in witte tinten en de kunstenaar omhuld door zwarte tonen benadrukt het onmetelijke verdriet van de kunstenaar. Marieke werd begraven in Jabbeke.

Wist je dat …

Ook dit werk staat op de Vlaamse topstukkenlijst. Het werk werd onlangs gerestaureerd en is nu te zien in Mechelen waar het deel zal uitmaken van Het Kunstuur 2, de tweede tentoonstelling van Het Kunstuur in Mechelen. Een zelfde concept als de eerste editie: Belgische kunst van 1880 tot 1950 met o.a. Permeke, De Smet, Van de Woestyne, De Saedeleer, ...maar met andere verhalen, andere vertellers en met muziek van Dirk Brossé.

Wist je dat…

Constant Permeke stierf op 4 januari 1952 in het Heilig Hartziekenhuis in Oostende. Hij werd opgebaard in een van zijn ateliers het huis De Vier Winden, geflankeerd door het monumentale werk De Zaaier uit 1933.

Hij werd enkele dagen later, op 8 januari, begraven naast zijn vrouw Marieke op het kerkhof in Jabbeke. Op het graf staat een beeld van Georges Minne, gemaakt in 1899. Het beeld plaatste Permeke zelf op het graf na het overlijden van zijn vrouw. Oorspronkelijk was een liggende naakte vrouw voorzien. Dat Naakt leek sterk op de Liggende naakte vrouw in de tuin uit 1947, maar werd door de toenmalige pastoor geweigerd.

Recent werd bij de heraanleg van de Dorpsstraat in het centrum van Jabbeke rekening gehouden met de laatste rustplaats van de kunstenaar. Permeke en zijn vrouw lagen zoveel jaren verscholen achter een bushokje. De halte werd verplaatst en nu kan iedereen vanop de straat de grafzerk zien.

< Terug