Collectie

Constant Permeke

Constant Permeke (1886 – 1952) bewoog zich op een scharnierpunt in de samenleving, met een voet in het modernisme en andere in de traditie van onder meer Rembrandt, Rubens, Goya en Van Gogh. Hoewel hij vaak omschreven wordt als een van de kernfiguren van het Vlaams expressionisme, overstijgt hij onmiskenbaar de lokale context. Zijn oeuvre resoneert mee in de avant-gardebewegingen die net voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog her en der in Europa ontstonden.

Nalatenschap

Het was de wens van de kunstenaar dat zijn werk na zijn overlijden bij elkaar zou blijven en dat er van zijn woonhuis een museum zou gemaakt worden. Amper tien maanden na het overlijden van Constant Permeke – op 16 november 1952 – stelde de familie van de kunstenaar het domein De Vier Winden open voor het publiek. De Provincie West-Vlaanderen nam deze taak enkele jaren later over. In 1959-1960 kochten ze het domein aan met alle werken erin en openden het museum in 1961 als het Provinciaal Museum Constant Permeke (PMCP). Zo ging de wens van de kunstenaar definitief in vervulling. Later werd ook het nalatenschap van Beatty en Thérèse Permeke, zijn twee dochters, toegevoegd aan de collectie.

Collectie

De collectie van het Permekemuseum bevat meer dan 200 kunstwerken van Constant Permeke, waarvan een tachtigtal schilderijen, een zestigtal sculpturen en een zeventigtal tekeningen waaronder zijn levensgrote houtskooltekeningen.

Via de zoekfilter kan je grasduinen in de volledige collectie van Mu.ZEE. Wanneer je ‘Constant Permeke’ ingeeft, krijg je het overzicht van alle kunstwerken van Permeke in de collectie.