Koenraad Dedobbeleer & Rita McBride

-

PRIVAAT

Voor “Tight, Repeating Boredom", een co-productie van het Kunstmuseum aan zee met FRAC Bourgogne, Dijon en de Kunsthalle Bern, werden Rita McBride (geboren in Des Moines, Iowa (VS) in 1959) en Koenraad Dedobbeleer (geboren in Halle, België, in 1975) uitgenodigd om voor het eerst samen een tentoonstelling op te zetten. Beide kunstenaars realiseerden elk voor de tentoonstelling nieuwe installaties waarbij zij reële en monumentale, architectonische structuren naar een tentoonstellingsruimte ‘verplaatsen’.
Door het ‘verplaatsen’ van deze reële architectonische structuren in een tentoonstellingsruimte, ontstaat een nieuwe ruimte waarmee opnieuw kan geëxperimenteerd worden. De bezoeker wordt ondergedompeld in een vreemde en toch
bekende ruimte of plaats. Eva Gonzalez-Sancho, directeur van het FRAC Bourgogne creëerde de voorwaarden van dit artistieke experiment.
Rita McBride en Koenraad Dedobbeleer hebben nog nooit eerder samengewerkt, maar halen beide hun inspiratie uit vormen uit de reële wereld en komen in deze tentoonstelling tot een gezamenlijke dialoog, gebaseerd op een onderzoek van architectonische structuren en stedelijke elementen. Het gaat om structuren die ruimte organiseren. De confrontatie van hun werken onthult de diverse manieren waarop de twee kunstenaars een onderzoek voeren naar het reële in een artistieke (tentoonstellings-) ruimte.