Pieterjan Ginckels - 1000 Beats

-
Locatie: Mu.ZEE

Vanaf dit jaar reserveert Mu.ZEE op de gelijkvloers van het museum een projectruimte voor  jonge kunst en kunstenaars. Het werk 1000 beats van de Belg Pieterjan Ginckels (°Tienen 1982) bijt de spits af.

1000 beats bestaat uit 15-tal platenspelers aangevuld met mengpanelen, versterkers en luidsprekers. Deelnemen staat centraal  in het kunstwerk en al wie mee heeft geholpen aan de opstelling ontvangt een jaar lang gratis toegang tot Mu.ZEE! 1000 beats was in het voorbije jaar op talrijke andere plaatsen te zien in Europa.
Op elke platenspeler speelt One Beat, een vinylplaat die in een seconde één geluid voortbrengt, geplaatst in een loop . Dit geluid werd ontwikkeld door de internationaal gekende Dj Christian Vogel, terwijl de platenhoes ontworpen werd door het Noorweegse designercollectief Grandpeople.
Pietjan Ginckels beschouwt de vinylplaat als een beeldhouwwerk, de muziek als een driedimensionale kunstvorm.  Met dit werk wil de kunstenaar uiting geven aan zijn verlangen om de kunstwereld te linken met de populaire muziek.  Maar niet alleen de muziek, ook de manier van labeling, de concertvoorstellingen, de universele uitwisseling en het fenomeen van de fancultus wil hij betrekken op  de wereld van de schone kunsten.  Zo brengt hij verschillende sociale dimensies samen: popmuziek met de schone kunsten; het locale aspect van de installatie in Mu.ZEE met de internationale dimensie van een opname.