Jean Brusselmans

-
Locatie: Mu.ZEE

Het oeuvre van Jean Brusselmans blijkt een goed bewaard geheim te zijn onder de kunstliefhebbers: zijn stijl is uniek en zijn werk getuigt van een grote autonomie, maar is tegelijkertijd diepmenselijk en compromisloos. Tijdsgenoot van Constant Permeke, Edgard Tytgat en studiegenoot van Rik Wouters, neemt hij dan ook een uitzonderlijke plaats in in de Belgische schilderkunst van het interbellum.Jean Brusselmans is de eerste grote solotentoonstelling in meer dan 30 jaar tijd, samengesteld door curator Phillip van den Bossche en beeldend kunstenaar Koenraad Dedobbeleer.

Naast een aantal tekeningen en aquarellen zijn er een vijftigtal schilderijen geselecteerd. De nadruk ligt op de jaren 1930, de periode waarin Brusselmans’ stijl en composities hun hoogtepunt bereikten, en enkele werken uit de jaren 1920 en 1940. Zijn persoonlijke leefwereld was zijn inspiratiebron en was voor Brusselmans gemakkelijk te herleiden tot geometrische vormen. De natuur beschouwde hij als een ‘wonderlijk mathematisch monument’. Een opvallend element is het hernemen van thema’s die zijn zoektocht naar een beeld benadrukt, steeds vanuit een andere hoek of op een ander moment in tijd. De tentoonstelling gaat dieper in op deze herhalingen met een haast conceptuele inslag: hij ordent, schikt en herschikt de werkelijkheid van het schilderij met een rekenkundige precisie.

Het oeuvre van Jean Brusselmans laat zich telkens opnieuw ontdekken en heeft dan ook niets aan actualiteit verloren. Tot op de dag van vandaag blijft Brusselmans jonge kunstenaars inspireren. In deze tentoonstelling zijn 4 moderne kunstenaars te gast: Francis Picabia, Manfred Pernice, Rodney Graham en Marcel Broodthaers. In het najaar worden in Mu.ZEE de rollen omgedraaid met een tentoonstelling waarin de hedendaagse kunst in dialoog gaat met Jean Brusselmans.

De tentoonstelling Jean Brusselmans zal niemand onberoerd laten, nationaal en internationaal: voor de ene zal het een ware revelatie zijn en een streling voor het oog om nooit meer te vergeten; voor de andere een herontdekking van een vergeten stukje kostbaar kunsterfgoed!