Het zelfportret, het huis en de seizoenen

-
Locatie: Mu.ZEE

Jean Brusselmans in dialoog met Jef Geys, Francis Picabia, Rodney Graham, Valérie Mannaerts, Jochen Lempert, Marc Nagtzaam, Christopher Williams, Philip Guston, Carol Bove, Marcel Broodthaers, Eugène Atget, Daniël Buren, Marc Camille Chaimowicz, Raoul De Keyser, Olivier Foulon, René Heyvaert, Pierre Klossowski, Sol LeWitt, Édouard Manet, Lucy McKenzie, Edward Krasinski, Jean-Luc Moulène, Charles & Ray Eames, Luigi Ghirri, Fischli & Weiss, Manfred Pernice, David Hockney, Walter Swennen, Alexandre de Wemmel en Willem Oorebeek.

Het zelfportret, het huis en de seizoenen brengt een nieuwe selectie schilderijen van Jean Brusselmans in dialoog met moderne en hedendaagse kunst. Na de solotentoonstelling deze zomer gaat Mu.ZEE verder met een onderzoek naar Brusselmans’ visie.
In deze groepstentoonstelling kijken we naar de bouwstenen van deze visie en het aanverwante onderzoeksveld van hedendaagse kunstenaars: genreoverschrijdende composities, het oeuvre als zelfportret en de gelaagde betekenis van kunst en individu, abstractie binnen het realisme, autonomie en anekdotiek, geometrie en allegorie, het grafische in verhouding tot het kleurenpalet, motieven versus herhalingen en het steeds weer naast elkaar plaatsen en (her-)structureren van elementen, de intuïtieve ervaring van fenomenen en een meetbare analyse van de werkelijkheid etc.

Met Het zelfportret, het huis en de seizoenen nodigen we iedereen uit om de actualiteit van Brusselmans’ visie te toetsen aan het onderzoek van hedendaagse kunstenaars, van de schilderijen van Raoul De Keyser, Philip Guston, Walter Swennen en Francis Picabia over de tekeningen en het grafische werk van Marc Nagtzaam, Lucy McKenzie, David Hockney, en Pierre Klossowski, tot en met documenten en publicaties gewijd aan Édouard Manet, Sol LeWitt en Edward Krasinski. De tentoonstelling brengt het werk van dertig verschillende kunstenaars samen. Daaronder bevinden zich bijzondere bruiklenen, zowel uit publieke als privécollecties. Mu.ZEE combineert ze met de presentatie van recente aanwinsten van onder meer Anne Daems, Jan Vercruysse, Valérie Mannaerts en Herman Van Ingelgem.