Permekemuseum - Gesloten wegens renovatie

-
Constant Permeke, Wiedster, 1931. Collectie Permekemuseum Jabbeke | Mu.ZEE Oostende. Foto : Guy Braeckman.

In 2020 werd het Permekemuseum gesloten naar aanleiding van de maatregelen die de Vlaamse regering had genomen om de corona-pandemie te bestrijden. In de lente van 2024 zal het Permekemuseum opnieuw openen na een volledige renovatie. 

De renovatie van het Permekemuseum schept voor de museumploeg mooie opportuniteiten: het museum wordt inhoudelijk helemaal herdacht en er zal meer aandacht besteed worden aan de bezoekersbeleving, te beginnen met een volledige nieuwe bezoekersingang en een ‘salon’ dat plaats biedt aan allerlei activiteiten. Samen met een communicatiebureau wordt onderzocht hoe de kunstenaar Permeke en het museum als merk in de 21e eeuw opnieuw aantrekkelijk te maken. De kamers worden opgeknapt conform de regels van behoud en beheer (klimatisatie) en voor de herinrichting zal er beroep gedaan worden op een scenograaf. De tuin zal na de renovatie intensiever worden ingezet als tentoonstellingspark o.a. voor hedendaagse kunst in relatie met Permeke. Er wordt ook onderzocht om een Vriendengroep Permeke op te richten.

Het Permekemuseum wenst ook de samenwerkingen te consolideren en te versterken met diverse partners waaronder de gemeente Jabbeke, Westtoer en Toerisme Vlaanderen. In deze context vonden in de late zomer van dit jaar gesprekken plaats en werd onderzocht hoe de lokale bevolking en bedrijven dichter bij het Permekemuseum te brengen ; ook de grote Permeke-tentoonstelling voorzien in 2027 kwam reeds op tafel te liggen. Deze tentoonstelling hoort thuis in de reeks van de Vlaamse Meesters Ensor, Spilliaert en Permeke ( Ensor in 2024, Permeke in 2027 en Spilliaert in 2031).

Het Permekemuseum sluit, ondanks corona, 2020 af met mooie cijfers. Onder het motto ‘vakantie in eigen land’ zag het museum op sommige dagen zijn bezoekerscijfers stijgen met meer dan 200%. Sinds de heropening van het Permekemuseum op 18 mei en sinds het openstellen van de Permeketuin voor het publiek vonden heel wat geïnteresseerden de weg naar het Permekemuseum. Voor sommigen betekende het bezoek een aangename kennismaking met Constant Permeke en zijn werk, voor anderen was het een prettige herontdekking. Rein Dufait ging de dialoog aan met de Grote Marine en andere werken van Permeke. De JazzyFridays werden dit jaar uitzonderlijk gestreamd en bereikten een veel breder publiek. Met het streamen wilde het Permekemuseum de kunstenaars en muzikanten in deze moeilijke tijden een hart onder de riem steken. Studio Permeke met de zomerkampjes voor kinderen verliep volgens de strikte corona-regels en was ook dit jaar in een mum van tijd volzet. Studio Permeke komt na de renovatie terug!

 

Plan je bezoek

Beleef het iconische werk van Constant Permeke bij een bezoek aan het voormalige woonhuis van de kunstenaar, de ateliers en de beeldentuin!

Permekemuseum Gistelsteenweg 341
8490 Jabbeke T 00 32 (0)59 50 81 18
info@permekemuseum.be
BE 0825383589