Rein Dufait : Nachtkieren, dwaaltroggen, verfsnedes.

Foto :  Michiel De Cleene

Nachtkieren, dwaaltroggen, verfsnedes. Het zijn een aantal woorden die Rein Dufait (°1990, woont en werkt in Oostende) zelf bedacht en koppelt aan wat er momenteel in zijn atelier gebeurt. Ze roepen veel associaties op en tegelijkertijd niets. Het zijn ongewone samenstellingen, combinaties die vanuit een zoektocht naar beelden ontstaan en die acties ook vormgeven en benoemen.

Rein Dufait koppelt deze woorden aan het werk van Constant Permeke, waarmee hij een beeldende ontmoeting aangaat in het Permekemuseum. Sinds 2016 vindt elke zomer een tentoonstelling met twee hedendaagse kunstenaars plaats in het voormalige beeldhouwersatelier achter het woonhuis van Permeke in Jabbeke. Rein Dufait zal echter een duo vormen met Permeke zelf en gebruikt hiervoor niet alleen het beeldhouwatelier, maar ook de prachtige tuin. Nachtkieren, dwaaltroggen en verfsnedes zijn de woorden die Rein Dufait inspireren tot het creëren van een reeks nieuwe tekeningen, composities en ruimtelijke sculpturen. Centraal in de tentoonstellingsruimte hangt de Grote Marine die Constant Permeke in 1935 schilderde. Dit grote zeezicht triggert Rein Dufait uit om vanuit zijn eigen artistieke praktijk tot een nieuw beeld te komen, als een tegenhanger in de ruimte. Dufait is een kunstenaar die vanuit de materie nadenkt en gaandeweg tot beelden komt. Hij laat voorwerpen tot stand komen die de idee van ‘maakbaarheid’ lijken uit te dagen. Aan maakbaarheid kleeft een gevoel van controle. Het suggereert dat je iets doelmatig vorm kunt geven, mits er een stappenplan gevolgd wordt. Dufait bouwt zijn kunstwerken op de grens tussen natuur en cultuur. De ideeën die hij uitwerkt, verraden sterk de hand van de kunstenaar en de tijd die nodig is om een sculptuur te laten groeien.

Prijzen & Tarieven

Standaard